Udv!
Tegnap sajnos elszallt az uzenetem, most ujra probalom! Szoval udv mindenkinek
Ime egy-ket altalam gyujtott tapasztalat (2005 nyara, egy honap, felturista):
A kijutas Finnorszagba a Malevvel iden nyaron atheni atszallasal volt a legolcsobb (olyan 40-44e HUF, ha jol emlekszem), egyebkent marha draga a jegy. Jo hir viszont, hogy marciustol (a datum nem biztos) lesz fapados Helsinki es Budapest kozott, bovebben
http://www.sterlingticket.com/
A nyaron ugy oldottam meg a kijutast (es masok is mentek igy Finnorszagba), hogy Stockholmig WizzAir (pentekrol szerdara foglalassal 100euro, korabban meg olcsobb lehet), majd a repterrol a belvaros ~16 euro, onnan pedig VikingLine komppal ~44 euroert Helsinkibe (magyar diakra kaptam 10% kedvezmenyt). Ez igy ~160 euro, meg olcsobb volt az atheni atszallasos Malevnel is
Szerda 6tol csutortok 10-re ertem oda (helyi ido), egy kis Stockholmi varosnezessel, tehat annyira nem is hosszu. Es a kompon persze nem volt halofulke foglalva, de van sleeping room, illetve lehet elhagyatottabb szegletekben is aludni (visszafele Helsinki es Tallin kozott egy felreeso lepcso alatt aludtam a csomagon, nem rossz az
Anno nezegettem egyebkent a buszos (Eurolines) utakat is, Lettorszagig vagy Stockholmig lehet menni, hosszu, es nem is biztos hogy megeri, kiveve ha idoben foglal az ember. (Mondom, en penteken talaltam ki hogy a rakovetkezo szerdan megyek). A vonat Tallining majd komp (ami 20 euro korul mozgott) megoldas nem tudom, mennyibe kerulhet, sajnos nehez a vonatarakrol netes informaciot szerezni.
Erdemes itthon fotot csinaltatni (kint 5e korul mozog a fotoautomatas sorozat, es igy nem kell digitalisfotoztatni magad majd valahogy nyomtatni, nekem ez nyari egyetemen kb 3 oraba kerult, es ott volt kb 30 ember meg nyomtato).
Ugyanis ha valaki diakkent megy ki (en egyetemista vagyok, na vajon milyen szakos?
, a buszra lehet 5 euroert 1 honapra (asszem, meg kene nezni, no majd pontositok) 50%-os kedvezmenyt biztosito berletet valtani, mindenkepp igy a legolcsobb kozlekedni (a vonat gyorsabb, de joval dragabb: Riihimaki-Kuopio 46 euro vonattal, Jyvaskyla-Helsinki valami 20e volt busszal, ha jol emlekszem! Sajnos regen (2 honapja) volt
Ja, es lazan megadtak a kedvezmenyt a magyar diakomra is! Azert egy nemzetkozi is elfer, de nekem makom volt
Helsinkiben 2 napot toltottem kempingben (udv a szegedi finnugristaknak
a Rastila kempingben, ami ugyan kiesik a varosbol viszont olcso! (Metrozni kell, 2e/fuvar, de: "Vain 17 minuuttia metrolla Helsingin keskustaan!" / "Csak 17 perc a kozpont metrovel", es gyakran jar), Bovebben:
http://www.hel.fi/liv/rastila/rastilaenglish.html
Ja, es csak a satorhelyert kell fizetni, nagy satorba ugye tobben fernek, gondolom nem kell ecsetelnem az elonyoket
Ha veszel kempingkartyat 3 nap utan a 4. ingyenes meg hasonlok, utana meg egy napra mehetsz hostelbe rendeset aludni
Indulas elott nezzetek meg a nyari programokat is, Helsinki juliusban az atletika EB (nem vagyok egy nagy sportfan, asszem ez volt) miatt dugig volt, az olcso szallasokat is mar jo elore lefoglaltak.
Metalosoknak pedig kulon orom, amikor a kemping tele van Tuska-ra meno, reszeg finn fiatalokkal, akik egesz nap Catameniat, Ensiferumot es Wintersunt hallgatnak, es 17 evesen es reszegen is jol beszelnek angolul, ha pedig megtudjak, hogy magyar vagy, biztos kedvesek lesznek (engem 10 perc alatt kb. 4 fajta itallal kostoltattak, cigicsere, stb.
Utikonyvbol az utikonyv.com-nak van egy teljesen hasznalhato Finnorszag kalauza, az ara sem veszes.
Hmm... meg valamit akartam...
Moonsorrow:
Kivenkantaja: kivi -> ko -> kiven (kivi gen.),
kantaja -> hordozo : a ko hordozoja (angol forditasa Stonebearer, a zkr honlapja angolul is irja altalaban a cimeket meg a dalszovegeket).
Ha meg valami eszembe jut, irok, ha kerdesetek van, neha felnezek, de csak most regisztraltam
A szotar egyebkent remek es rendkivul nagy segitseget jelent szamomra!
Moi moi!
53.