Hogy mi más?
A légkör, a nyelv is szebb, a mentalitás, a természeti környezet... az összhatás (:
Összességében az ország olyan szép, mint a mesében. (: Szép és más, de nem idegen. Ember- és természetközeli városok, élhetőek... Kevés az ember, azért nincsenek dugók, nagyon sokáig zöldek a lámpák - gyalogos barát főváros! (Bocs, de ez felrtűnő volt!) (: ... na meg mivel kevés az ember, drága a tömegközlekedés, de legalább van színvonal, nem csak áremelés meg sztrájk...
Nekem nagyon tetszettek a finn kaják! Mondjuk ez relatív, de a magyarokkal személyszerint nem nagyon vagyok kibékülve alapjáraton...(:
Az emberek meg...látszik, hogy nem magyarok. (: Lelkiismeretesek. De tényleg, nem jellemző rájuk az a fajta mentalitás, mint itt olyan sokmindenkire, ez a "ölbetett kézzel ülök, és mutogatok a másikra, hogy az se csinál semmit, meg hogy más hibája". Mindenki megy és teszi a dolgát, és ha valami nem jön össze, akkor az átlag finn ember előbb magában keresi a hibát. (Most nem akarok elkezdeni "nemzetieskedni"... de ez olyan mentalitásbeli különbség lehet a magyarok meg a finne között, mint ami van a csehek és a szlovákok között...és ez jól látszik az országokon.
Ezenkívül még zárkózottak is kicsit a finnek, de nem mind, és inkább azt mondom, hogy nem szeretik beleütni az orrukat más dolgába - pl nem szeretnek ránézni másokra az utcán...stb De amúgy ha meg ismeritek egymást, akkor nevetségesen sokat tudnak beszélni, és talán a lelkiismeretességükből adódóan nagyon jó barátok. (: (: Meg spotolnak, olvasnak és zenélnek! (Ezt meg a magyarok nem csinálják!) Ja, és ha látnak egy szabad falfelületet, nem írják tele azzal, hogy "szar", meg olyanokkal, amiket nemírok le ide, és ha látnak valahol egy rést (pl üres ágyúcső), akkor nem tömködik tele szeméttel... (érdekes finn szokások) (: Amúgy meg finnek, anyum leírása szerint: szőkék, kékszeműek és részegek! (Mondjuk, ez utóbbi csak hétvégén!) (:
Azt nem akarom mondani, hogy ilyenek a finnek, csak azt, hogy én ilyennek látom őket!
És tényleg amellett, hogy sokkal jobban tetszik, ahogy ők hozzáállnak a világhoz... még a nyelvük is meg az országuk is az egyik legszebb... (: Ez mondjuk relatív, mert akinek nem jön be a puritanizmus, annak a városok nem fognak tetszeni, de ha csak a természetre korlátozódunk, akkor is már megérte megnézni...^^
Amúgy az én szerelmem kb 4 éve kezdődött egy internetes nyelvi vetélkedő finn nyelvű szövegeinek értelmezésével. (:
37.