Kedves Katus és többiek
Üdv a kintiek közül, s elöljáróban gyorsan le is írom, hogy ha valaki kikerül (Helsinki és környéke), akad magyar közösség, akik segítenek a segítségre szorulóknak.
Nagy kérdés, hogy ki a segítségre szoruló (hiszen ezen múlik minden); a skála egyik végén a "szerezz nekem lakást-szállást", a másikon a "segítek neki, ha hasznom származik belőle". Természetesen Ti otthon nem vagytok olyanok, s nagyon remélem, hogy a kintiek nem emilyenek. Az igazság valahol ott lesz, hogy ha valaki nem tudja, merre induljon, annak adunk tanácsot, hadat járt embernek többet is segítünk.
Nagyon nehéz ezt így leírni, igyekszek objektív, reális, és realista lenni. Természetesen nem azért írom ezt, hogy elmondjam, hogy mi miért nem segítünk, vagy hasonlók, hálistennek sok segítőkész emberrel találkoztam itt (és néhány hálátlannal is), személy szerint ha látok Finnország iránt érdeklődő embert, igyekszem segíteni neki. Talán picit többet, mint mások, annyival, hogy nekem több a szabadidőm az átlagembernél.
Nagyon csúnyán kifejezve, ez a saját véleményem, a segítségünk kb. 10%, a maradék 90%-et látnunk kell a másikon.
Állás...: már másutt leírtam, de ide is leírom. Nyelvtudás a kulcs. Finn, és nem angol. (Alapesetben.)
De hogy mondjak is valami konkrétumot: (finn) államilag támogatott bevándorló-iskolába lehet jelentkezni, ahová egy rövid felvételi nyelvi tesztet kell kitölteni. A képzés - ide járok én is, innen az infó - fél éves, a teszt nem vészesen bonyolult, utána van egy rövid elbeszélgetés is. Aki erre fel tud készülni (és persze ide költözik, stb-stb, nem könnyű dolgok, tudom!!), az jelentkezhet, be is kerülhet. Elég sok képzést támogat az állam, ez azt jelenti, hogy pénzt kapunk a tanulás után, hogy mennyit, az embertől függ, de a minimumból is meg lehet élni.
És a kulcs, hogy nyelvet tudjatok....
Sok sikert kívánok mindenkinek!!
120.