Iltatähti!
Én ugyan már elég régen voltam finnből nyelvvizsgázni, de ahogy a Rigó utcát ismerem, nem hiszem, hogy nagyon változott volna. Finnből pedig szerintem nagyjából ugyanazok a vizsgáztatók ma is.
Szóval: szóbelin először magamról kellett beszélni, aztán egy képről (húzni kellet), utána egy szituációs párbeszéd volt a vizsgáztatóval, majd a végén (ez csak a felsőfoknál volt, gondolom, arra mész) egy szöveget lejátszottak 2x magnóról (magyarul), és azt vissza kellett mondani finnül. Ez önmagában elég könnyű volt, az egyetlen nehézséget talán az jelentheti, hogy valamelyik szót nem tudod (ált. valamilyen speciális szöveg van, pl. történelmi, biológiai stb. téma). De nagyon rendesek és segítőkészek, nekem teljesen pozitív élmény volt.
A labor nagyon könnyű, azzal nem lesz gond. Szépen, érthetően beszélnek (szóval nem stadin slangi...), és a szöveg sem nehéz. (Nekünk Alvar Aalto építészetéről volt egy szöveg.)
Az írásbeli sem nehéz. A szokásos nyelvvizsga-feladatok vannak: feleletválasztós teszt, fordítás oda-vissza, tömörítés, fogalmazás. A teszt kivételével használhatsz szótárt. Talán összefutottál már a Kalauz a finn nyelvvizsgához című könyvvel, érdemes nézegetni.
A lényeg: ne félj tőle, simán megcsinálod!
Ha tudok még valamiben segíteni, csak szólj!
105.