Szia Lukri!
Az alapokat mindenképp el kell könyvből, vagy interneten sajátítani. Néhány száz szóval és valamennyi nyelvtannal már elég jól lehet boldogulni. Óvodásoknak szóló finn mesekönyvekben szótagolva vannak a szavak leírva. Könnyebb megérteni ezekből a kiejtést.
Én amikor Finnországban voltam, akkor nagyon sokat hallgattam olyan rádiókat, amiken főleg beszéltek. A finn tévében a legtöbb műsor angolul megy, és azokat finnül feliratozzák, így az nem sokat segített (inkább a beszédre figyeltem, mint a feliratra). Az olyan filmeket, amiket már sokszor láttam megnéztem úgy, hogy levettem a hangot, és csak olvastam a finn feliratot.
Az is jó módszer, ha találsz finn levelezőtársat, akivel finnül levelezhetsz, esetleg ki is javítja a hibáidat. Interneten csevegve is jól lehet a finn beszédet gyakorolni.
Legjobb természetesen úgy, ha van lehetőséged hosszabb időt Finnországban tölteni. Én fél év után már nem beszéltem angolul a finnekkel. Az elején nagyon nehezemre esett, amikor nem tudtam kifejezni magamat. Mindig kéznél tartottam egy szótárt és fellapoztam, amikor nem tudtam valamit.
Van egy angol-finn szótárprogram, amiben véletlenszerűen ki lehet válogattatni megadott mennyiségű szavat. A finn szavakat a program sorban mutatja, majd egy bizonyos késleltetés után az angol jelentését. Ezzel is jól lehet szavakat tanulni. A program nevét később megírom, mert nem jut most eszembe.
63.